Právě si prohlížíte Čtvrté zasedání ZM Český Těšín: pirátský návrh na pořizování audiovizuálních záznamů ze zasedání ZM neprošel

Čtvrté zasedání ZM Český Těšín: pirátský návrh na pořizování audiovizuálních záznamů ze zasedání ZM neprošel

Vážení přátelé a příznivci, občané Českého Těšína,

v pondělí 29. dubna proběhlo 4. zasedání Zastupitelstva města Český Těšín. Na tomto zasedání se mj. probíral náš návrh na tvorbu audiovizuálních záznamů ze zasedání ZM. Bohužel, i přes veškerou naši snahu nebyl náš návrh přijat. Podporu jsme získali od zastupitelů ODS (2), SPD (2), ČSSD (2) a po jednom zastupiteli NEZ (1) a KDU-ČSSL (1). Jeden zastupitel NEZ, KSČM a 13 zastupitelů vládních stran se zdrželi, jeden zastupitel NES byl proti a jeden zastupitel NES byl nepřítomen.

Argumentem vládní koalice je především legislativa spojena s úpravou videa o osobní údaje dle GDPR a dalších nařízení, kterou by spolu s tvorbou videa dle našeho návrhu prováděla externí firma, a následné umístění videa na webu města. Rovněž zazněl požadavek na nezávislé stanovisko odborníka v oblasti GDPR a legislativy v oblasti na ochranu osobních údajů.

Návrh na pořizování audiovizuálního záznamu jsme na zasedání předložili po posledním kulatém stolu, na kterém jsme předložili rovněž variantu se streamem, která však neobdržela dostatečnou podporu. Nyní se vládní koalice, dle vyjádření na zasedání ZM na základě nabytí dalších informací, přiklání ke streamu. Jako Piráti se stále přikláníme k variantě anonymizovaného záznamu (případně záznamu a streamu), jelikož samotný stream neřeší to, že se lidé v určitou dobu nemohou zasedání zúčastnit, případně jej sledovat.

I přesto, že náš návrh neprošel, budeme dále usilovat o realizaci nejen tohoto našeho programového bodu. Těší nás, že jsme podporu pro náš návrh získali napříč stranami a hnutími. Nyní budeme pracovat na odstranění připomínek vládní koalice, a věříme, že se následně přidáme k více než dvěma desítkám měst a obcí v České republice, která již záznamy, stream nebo obojí pořizují. Moderní prvky jako pořizování záznamů a stream ze zasedání ZM radnici otevírají veřejnosti a mění ji ve skutečně transparentní místo.

🏴 Vaši Piráti Těšín 🏴

Napsat komentář