Právě si prohlížíte Český Těšín potřebuje nový impuls

Český Těšín potřebuje nový impuls

“Vadí nám, že město s lidmi vůbec nekomunikuje a vedení města léta střílí slepými náboji bez jakýchkoliv dat,” říká lídr těšínské kandidátky Pirátů Lukáš Chlebik.

👉 S čím do letošních voleb vstupují těšínští Piráti?

Myslíme si, že Český Těšín potřebuje změnu. Ze současného vedení Těšína je cítit únava a rezignace. Čím dál více je patrné, že naše město potřebuje nové nápady, větší vize a kvalitnější strategie. Bez nich se v Těšíně nepohneme dále.

👉 A ty nové vize mají přinést městu Piráti?

Proč ne? Jsme mladí, máme spoustu energiea spoustu nápadů. Důležité je také vtáhnout do dění ve městě více lidí. Občané by měli být s předstihem a jasně informováni, co se chystá a co se plánuje. Všichni, kdo v Těšíně bydlí, vidí, že už několik let komunikace ze strany vedení města s občany vázne. Výsledkem je, že si mnohé problémy, které ovlivňují chod města a životy občanů, lidé raději řeší sami s pomoci sociálních sítích. Samozřejmě, že tak vzniká prostor pro různé manipulace a spekulace. Ale co se dá dělat, když vedení města lidi ignoruje. To samé se dá říci i o akcích a investicích města, které se mnohdy dělají, jen aby se toho do voleb stihlo co nejvíce, ale projektům chybí koncepce a také udržitelnost.

👉 Jaké plány máte vy?

Pokud mluvíme o rozvoji města, pak je naším hlavním tématem Těšínská přehrada. Nebo-li vodní nádrž Hrabina. Přehradu a její okolí vnímáme jako místo s velkým potenciálem pro relaxaci a sportovní vyžití. Budeme iniciovat vytvoření kvalitní architektonické studie zaměřené na revitalizaci Těšínské přehrady. Město zatím pracuje s územní studií, která vznikla jako školní práce studentů architektury.

👉 A to je špatně?

Za tu studii jsem rád, ale je potřeba si uvědomit, že si město nechalo vypracovat akademický projekt. To znamená, že projekt nezohledňují reálné vazby potenciálních problémů. U krajinářských projektů jako je tento je potřeba začít s širší koncepcí celého území. Což znamená, že se nezohledňují reálné vazby potenciálních problémů.

👉 Jaký je podle vás správný postup?

Je potřeba stanovit si potřeby, vybrat vhodné aktivity a nálady prostorů tak, aby si zde každá věková kategorie našla to své, a zároveň aby aktivity nebyly podmíněné výraznými náklady na provoz. Teprve poté je možné řešit provozní věci jako jsou cyklotrasy, pěší chodníky, inline, napojení na přístupy z města atd. a také prostorovou koncepci. To znamená charakter nových prvků a staveb, aby působily harmonicky ve svém prostředí a případně odkazovaly na historii lokality. Můžeme také uvažovat o novodobých prvcích, ale to je až další krok.

👉 Proč podle vás takto město nepostupuje?

Už jsem zmínil investiční hurá akce. Myslím, že vedení Těšína má s veřejným prostorem dlouhodobý problém. Příkladem, který všichni známe, je psí louka. Na Komisi pro územní rozvoj jsme předkládali návrhy na rekonstrukci stávající psí louky, která by mohla zahrnovat opravy oplocení, pravidelné úklidy louky, zatravnění a dovybavení na základě konzultace s odborníky, kteří doporučí vhodné herní prvky a odstranění nevyhovující a nebezpečné „dřevěné atrakce pro psy“.

👉 Jak to dopadlo?

Město zúžilo problém na dřevěné atrakce a napsalo mi, že jsou pejskaři rozděleni na dvě skupiny a že jedné skupině se vše líbí. A tím je prý vše vyřešené. Když jsem opět podal dotaz na konkrétní data, žádná čísla jsem neobdržel. Myslím si, že žádná data město ani nemá. Ani v případě psí louky ani u dalších projektů.

👉 Proč jste vůbec řešil psí louku?

Přece kvůli lidem. Podíváme-li se na data, tak jedna třetina domácností má doma domácí mazlíčky. Především psy. Proto jsem třeba na Komisi pro územní rozvoj navrhl možnost realizace nové psí louky mimo centrum města. V úvahu přichází okolí sídlišť Svibice nebo Hrabinská. Bylo mi sděleno, že město nemá moc míst, kde by psí louka mohla vzniknout. Takže nedělají nic.

👉 Někteří čtenáři se teď možná pohorší nad tím, že všichni řeší závažné problémy jako je inflace a energetika a Piráti v Těšíně psí louku.

Ale tak to přece není. Na psí louce jsem chtěl demonstrovat tři věci. Tou první je, že když je nějaký problém, má být vedení města empatické a problém si uvědomovat. A řešit ho. Takový přístup současnému vedení města chybí. Je netečné k problémům lidí. Druhou věcí je, že když se problém vyskytne, potřebujete k němu mít data. Data vám umožní ten problém vyřešit nejlépe, jak jen to jde. Vedení města v Těšíně léta střílí slepými náboji bez jakýchkoliv data. Občas se může trefit, ale je to strašně neefektivní. Zvláště v době, kdy ekonomika začíná drhnout a budeme se asi všichni muset uskrovnit. Třetí věci, kterou bych rád zmínil, je okřídlené přísloví, když se chce, všechno jde. Opět si vezmu do úst pejskaře. Mimochodem podle dat je to každá třetí domácnost. Kdyby město bylo kreativní a mělo nějakou energii, může novou psí louku udělat v oblasti Indiánky, která patří Lesům ČR. Město by mohlo kontaktovat Lesy ČR ohledně možné spolupráce. Lokalita je pejskaři hojně využívaná. Ale město takhle nepřemýšlí. Z lidí z vedení je cítit únava a rezignovanost. Těšín zkrátka potřebuje novou krev. Po volbách ji může získat.

👉 Pojďme tedy k tomu důležitému. K energetice…

Dobře. Nejprve bych chtěl říct, že jsem rád, že vláda konečně zastropovala ceny energií. Je to krok správným směrem. Bohužel to trvalo hrozně dlouho. Asi i díky kauze Dozimetr, protože Starostové, kteří mají v gesci průmysl a hospodářství, v létě řešili své korupční kauzy. Velký podíl na současné situaci má pochopitelně i vláda Andreje Babiše. Bylo už podáno stovky a stovky řádků, jak vláda přerušila dodávky plynu z Norska a nahradila je ruským plynem, který nám teď všem hodně zatápí. Já však Babišově vládě daleko více vyčítám, že se vykašlala na udržitelnost. Na obnovitelné zdroje. Osm let jsme poslouchali, že soláry jsou podvod. Nejsou. A dnes je každý chce. V oblasti komunitní energetiky neudělala předchozí vláda vůbec nic. Věřím, že nová vláda brzy přijme příslušné zákony. Jakmile se to stane, podpoříme v Těšíně všechny projekty na podporu obnovitelných zdrojů energie.

👉 Udržitelnost je velkým tématem Pirátů.

Samozřejmě. Jsme mladí lidé, kteří chtějí nějakou budoucnost. Pokud si zničíme životní prostředí, žádnou mít nebudeme. Proto nás to trápí. Proto máme v programu takové věci jako je výsadba nové zeleně, využití dešťové vody, zelené střechy, pítka na vodu, naučné stezky v přírodě apod.

👉 Na závěr klasická předvolební otázka. S kým byste šli do koalice?

S těmi stranami, které chtějí to, co my. Chtěli bychom řídit Český Těšín s čistým štítem a řádně pečovat o veřejná prostranství a majetek města. A posouvat Těšín smysluplně dopředu.

Lukáš Chlebik
lídr kandidátky za 🏴 Českou pirátskou stranu v Českém Těšíně

Uvidíme se také 23. a 24. září ve volebních místnostech! Volím změnu #Volím2
🖤 Celou naší kandidátku najdete na našem webu: https://www.pirati-tesin.cz/kandidatka/

Napsat komentář