Právě si prohlížíte Pirátský úklid Českého Těšína na Horkách v rámci akce ukliďme Česko 2018

Pirátský úklid Českého Těšína na Horkách v rámci akce ukliďme Česko 2018

V sobotu 15. září proběhla akce Ukliďme Český Těšín s Piráty. Datum úklidu tentokrát nebylo vybráno náhodně, jelikož právě 15. 9. se konal Den celosvětového úklidu, který vznikl kvůli globálnímu problému se stále narůstajícím množstvím odpadů. Ve 150 zemích se tak každý rok sejdou miliony dobrovolníků, kteří se rozhodli přiložit ruku k dílu.

My jsme tento víkend uklízeli v lokalitě Na Horkách. Nejsmutnějším zjištěním pro nás bylo, že se přímo u rybníku nachází černá skládka. Objevili jsme ji poté, co jsme z hromady zasypané dřevem začali tahat smetí. Po chvíli jsme zjistili, že se nejedná pouze o pár věcí na povrchu, ale že jde o hordu odpadního materiálu. Dle fáze rozpadu a data na jedné z lahví jsou některé odpadky na tomto místě minimálně 11 let. Bohužel se nám v našem počtu celou černou skládku zlikvidovat nepodařilo.

I přesto jsme se snažili uklidit co nejvíce odpadků okolo. Nacházeli jsme nejrůznější věci od rozřezaných kabelů přes boty, lahve od alkoholu, prkénka od záchodů, skla a mnoho dalšího. Nejvíce viditelné však byly plastové lahve balené vody, jejichž počet se rovnal přibližně počtu zemí, které se účastní této akce – tedy 150.

Chtěli bychom tedy vzkázat všem, kteří bezohledně vyhazují cokoliv, co již nepotřebují, aby se příště zkusili zamyslet, než něco takového udělají. Myslíme si, že nikdo z Vás nechce žít ve městě plném odpadu. A naopak bychom chtěli poděkovat všem, kteří jsou k naší planetě ohleduplní a snaží se svým chováním nezhoršovat momentální situaci – ať už jde o nákup bez sáčků či bez obalů, recyklace či omezení zbytečného plýtvání. Snad takových lidí bude přibývat čím dál tím více.

🏴🏴 Vaši Piráti Těšín 🏴🏴

Odkaz na událost na stránkách uklidmecesko.cz: https://www.UklidmeCesko.cz/event/19449/