Právě si prohlížíte Demolice mostku na ul. Nová Tovární aneb oddalování problému bez přípravy řešení

Českým Těšínem nyní hlasitě rezonuje kauza demolice mostku přes řeku Ropičanku na ul. Nová Tovární. K této záležitosti se vyjádřil i místostarosta Pavelek (ANO). Z jeho vyjádření cituji:

Demolice mostu se objevuje v rozpočtu od roku 2016. … Demolici mostu jsme se snažili oddálit na co možná nejpozdější termín – tedy do doby, kdy opravdu začnou Povodím Odry zmiňované stavební práce.“ (zdroj: FB ANO, tohle je Český Těšín, autor Bc. Tomáš Pavelek, 2.2.2022)

Přemýšlím o přístupu vedení města k této události. O demolici mostku vedení ví již od roku 2016, to znamená 5 let (současné vedení více než tři roky), avšak jediné, co proto udělalo, je, že se snažilo demolici oddálit. Takový přístup k závažnému problému se mi zdá velmi nezodpovědný a nesystémový. Přemostění v této lokalitě pro pěší a cyklisty je více než vhodné zachovat, nemluvě o tom, že přes mostek vede cyklostezka.
Byl dostatek času na to, aby vedení města společně s Povodím Odry našlo takové řešení, které by zajistilo přemostění v průběhu i po skončení prací, případně připravilo jinou alternativu, a vše dopředu komunikovalo s veřejností. Bohužel to vypadá tak, že město nemá připravený projekt nového přemostění, ani že není zajištěné dočasné provizorní přemostění pro období plánované rekonstrukce. Že situace nebyla komunikována s veřejností snad není třeba ani připomínat.

Odsouvání problému si může dovolit snad student učící se na zkoušku, ale ne vedení města. Bohužel takových případů zaznamenáváme v poslední době nemálo.

Za Piráty
Ing. Eduard Wałoszek